Uitrusting op het wad

Wat trek ik aan?


Het weer op het wad is vaak anders dan in uw woonplaats. Laat u niet verrassen door de altijd veel frissere omstandigheden op het wad!

Daarom is het meenemen in de rugzak van een droge warme trui, een winddicht jack met een capuchon en een muts verplicht. Ook in de zomer. En waterdicht verpakt!

Ook verplicht is het dragen van hoge, goed vastzittende schoenen en met sokken. Het is niet toegestaan om met blote voeten of met bv sandalen het wad op te gaan ivm het risico op snijwonden door o.a. scherpe schelpen. Indien u geen geschikte schoenen draagt (of als uw schoenen na de eerste meters in het slik blijven steken) is de gids genoodzaakt u uit te sluiten van deelname en/of terug te sturen. Zorg dus voor geschikt schoeisel! ‘Basketballschoenen’ voldoen goed en zijn niet duur. Een goed alternatief zijn surflaarsjes.


Prettige kleding op het wad zijn de bekende buitensport materialen: nauw sluitende korte hardloopbroek en ademende, sneldrogende materialen (meerdere laagjes). Een katoenen broek of een spijkerbroek droogt niet en flappert akelig om de benen en gaat vaak schuren, niet aanbevolen dus.

Wind, zon en reflectie van het water leveren een risico om te verbranden. Daarom altijd zonnebrand meenemen, tevens een zonnebril en hoofddeksel.

Bij een oversteek naar een eiland is het belangrijk een set droge kleren en schoenen mee te nemen in de rugzak (waterdicht verpakt), zodat u zich na aankomst op het eiland om kan kleden. Afhankelijk van de route doen we bij een oversteek soms ook het Noordzeestrand aan. Voor de liefhebbers daarom: zwemkleding mee.
Bij een zwerftocht (waarbij we weer terugkomen op de plaats van vertrek) kunt u uw droge kleren en schoenen in de auto achterlaten.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende eten en drinken voor tijdens de tocht mee te nemen. Een thermosfles met warme drank is zeer aanbevolen en bij koud weer vaak een must.

Alcohol en wadlopen gaan niet samen!

Let ook goed op uw dure spullen. Een verrekijker, fototoestel of telefoon waar zout zeewater in is gekomen, kunt u weggooien. Zorg er dus voor dat u deze goed, waterdicht verpakt. Of anders uw spullen thuis of in de auto laten.

Voor alles wat u op het wad meeneemt geldt: waterdicht verpakken! (de bekende grijze vuilniszak kan goede diensten bewijzen)!Home